گروه صنعتی ایرانخودرو برای افزایش رضایت و جلب اعتماد مشتریان پرشمارِ خود که سالانه حداقل نیم میلیون نفر در ایران و تعداد روزافزونی در سایر کشورهای جهان بر تعداد آنها افزوده میشود، بهکارگیری فناوریهای روز جهان را در دستور کار خود قرار داده است. یکی از این فناوریها، کارت هوشمند خودرو است. به این منظور، در سال 1384 از همکاری گروه صنعتی ایرانخودرو و بانک سامان، شرکات کارت ایرانخودرو تأسیس شد. این شرکت با همکاری تعدادی از شرکتهای تخصصی داخلی و جمعی از کارشناسان خبرة دانشگاهی فعالیتهای خود را آغاز کرده است و تا پایان سال 1386 کلیة خودروهای سواریِ تولیدشده در ایرانخودرو را زیر پوششِ خدمات کارت هوشمند قرار خواهد داد. مهمترین کاربردهایی که بهتدریج در کارت هوشمند ایرانخودرو فعال میشوند، عبارتند از کاربردهای بانکی (از قبیل کارت نقدی و اعتباری) و کاربردهای خودرویی (مانند گارانتی، نقل و انتقال خودرو، سوابق تعمیراتی، بیمه، لیزینگ و ...)
امروزه فناوری کارت هوشمند دارای کاربردهای وسیعی در صنایع روز دنیا میباشد. این فناوری علاوه بر توانایی ذخیره اطلاعات، قادر به پیادهسازی الگوریتمهای مختلف رمزنگاری جهت امنیت بیشتر میباشد. توانایی استفاده از نشانهگذاریهای امنیتی مانند استفاده از مشخصات بیومتریک، برجستهسازی، حکاکی لیزری و ...، درجه امنیت بالایی را برای کاربردهایی که در آنها امنیت از اهمیت بالایی برخوردار است، فراهم میکند. همچنین استفاده از این فناوری سبب کاهش هزینههای مالی و نیروی انسانی، کنترل دسترسی برای کارکردها یا ابزار (با استفاده از فرآیند تصدیق صحت)، تسهیل تبادلات مالی و فعالیتهای تجاری، جابجایی آسان و امن اطلاعات و دادههای مختلف و سوق یافتن به سوی جامعهای بدون پول نقد میشود.
کارت هوشمند، کارتی پلاستیکی در اندازه کارت اعتباری است که در آن یک یا چند تراشه مدار مجتمع قرار گرفته و میتواند از یک یا چند تکنولوژی قابل تشخیص توسط ماشین یعنی نوار مغناطیسی، بارکد، اطلاعات بیومتریک یا شناسایی تصویر استفاده کند. تلفیق یک کارت پلاستیکی معمولی و یک میکروپروسسور اجازه میدهد که مقدار زیادی اطلاعات بصورت online یا offline ذخیره، پردازش و قابل دسترس شود. کارتهای هوشمند میتوانند چند صد بار بیشتر از یک کارت معمولی (نوار مغناطیسی) داده ذخیره کنند و با ذخیره الگوریتمهای رمزنگاری امنیت تبادلات را بهبود بخشند. اطلاعات ذخیره شده در تراشه IC از طریق یک ماجول الکترونیکی که به یک ترمینال یا یک دستگاه خواننده کارت متصل است و یا از طریق یک میدان مغناطیسی انتقال می یابد. از توانائیهای عمده کارت هوشمند می توان به امکان پیاده سازی چندین کاربرد در یک کارت اشاره کرد. بعضی از این کاربردها عبارتند از : شناسایی، ذخیره داده، خرید الکترونیکی، تصدیق صحت و انطباق دارنده کارت و کارت، دسترسی فیزیکی و منطقی به سیستم های اطلاعاتی، نرم افزارهای کاربردی، پایگاه های داده و اماکن مخصوص که برای ورود نیاز به تایید و تشخیص هویت دارند.
کارتهای هوشمند را میتوان براساس نوع تراشه، نوع سطح تماسی و نوع سیستم عامل به سه دسته تقسیم بندی کرد. این تقسیم بندی در شکل زیر نمایش داده شده است.
تعدادی از کاربردهای کارت هوشمند خودرو در راستای اهداف شرکت بدین شرح میباشد :
کارت خودرو (شناسنامه خودرو): ثبت اطلاعات خودرو بصورتی کاملاًَ امن و غیر قابل خدشه
اقدامات انجام شده تا فاز پایلوت