فناوریهای شناسایی و ردیابی

بارکد ، RFID ، شناسایی با امواج رادیویی ، ردیابی ، ردگیری، ردیابی ماهواره ای ، GPS ، بینایی ماشین ، بیومتریک ، کارت هوشمند، سنسور

فناوریهای شناسایی و ردیابی

بارکد ، RFID ، شناسایی با امواج رادیویی ، ردیابی ، ردگیری، ردیابی ماهواره ای ، GPS ، بینایی ماشین ، بیومتریک ، کارت هوشمند، سنسور

استفاده از GPS تلفن همراه در کنترل ترافیک

نین نیوز: محققان دانشگاه کالیفرنیا و شرکت نوکیا در حال تست پروژه اى هستند که طى آن شهروندان را از ترافیک بزرگراه ها مطلع ساخته و آنها را لحظه به لحظه در جریان شرایط جاده ها قرار دهند.محققان کارایى استفاده از تلفن هاى همراه مجهز به GPS را جهت کنترل وضعیت ترافیک، با حفظ حریم خصوصى کاربران، مورد آزمایش قرار دادند. در این آزمایش، یکصد خودرو در یکى از بزرگراه هاى بین ایالتى آمریکا در مسیرى حدود ده مایل، به مدت 7 ساعت تردد کردند.

هر خودرو مجهز به یک گوشى موبایل نوکیا N95 به همراه نرم افزارى است که در فواصل زمانى مشخص، سرعت خودرو مربوطه را از طریق GPS به سرورهایى که از این طریق روند ترافیک را محاسبه و پیش بینى مى کنند، ارسال مى نماید.
اطلاعات فوق براى استفاده کاربران بر روى شبکه اینترنت نیز قابل رویت است. وجود یک سیستم ردیابى مستقل، به مرکز دریافت پیام ها اجازه مى دهد که موقعیت هر خودرو را ارزیابى نموده و از امنیت رانندگان نیز اطلاع حاصل نماید. با استفاده از اطلاعات ارسالى از GPS ها مى توان سرعت آتى و زمان تردد خودروها را پیش بینى نمود و در نتیجه وضعیت واقعى ترافیک را کاملا تحت کنترل داشت. در حال حاضر وضعیت ترافیک با استفاده از حسگرهاى موجود در خیابان ها، رادارها و دوربین هاى کنارجاده ها کنترل مى گردد. یکى از مشکلات این روش، بالا بودن هزینه نصب و نگهدارى سیستم ها و تجهیزات مربوطه است که سبب محدودیت مناطق تحت پوشش آنها گردیده است. بنا به اظهارات یکى از مدیران پروژه مذکور، دسترسى به شبکه گسترده اى از تلفن هاى همراه در مسیر جاده ها، بدون شک منجر به کاهش هزینه هاى آژانس هاى حمل و نقل جهت دستیابى به اطلاعات ترافیکى خواهد شد. به علاوه این روش به رانندگان اجازه مى دهد که به آسانى با استفاده از تلفن هاى همراه بتوانند مسیر خود را با اطمینان کامل انتخاب نمایند.

بر طبق اظهارات محققان، سیستم هاى مبتنى بر GPS قادرند تنها با اختلاف چند متر، محل دقیق خودرو را شناسایى نموده و سرعت آن را نیز محاسبه نمایند. افزودن گوشى هاى تلفن همراه مجهز به GPS به سیستم کنترل ترافیک نه تنها به تهیه اطلاعات ترافیکى در مسیرها و معابر شهرى کمک مى کند، بلکه در مورد هشدار خطرات جاده اى و احتمال کاهش تصادفات نیز بسیار موثرخواهد بود.چنین سیستم هایى به طرق مختلف قادر به جمع آورى اطلاعات مى باشند که از آن میان مى توان به سنجش قدرت سیگنال هاى ارسالى، اشاره نمود؛هر چند براى اولین بار است که در چنین مقیاس وسیعى از گوشى هاى هاى موبایل مجهز به ،GPS جهت تامین اطلاعات ترافیکى با در نظر گرفتن فاکتورهایى چون هزینه پهناى باند و تامین امنیت حریم خصوصى کاربران، استفاده مى شود. محققان معتقدند هر چند کاربران گوشى ها قادرند اطلاعات مربوط به سرعت و موقعیت خود را هر سه ثانیه یک بار ارسال نمایند، اما در حالت کلى یک  سیستم کنترل ترافیک کارا و استاندارد نباید نیاز به ارسال چنین حجم اطلاعاتى را که در اختیار داشتن پهناى باند عظیمى را نیز طلب مى کند، دارا باشد.

استفاده از چنین سیستم قدرتمندى سئوالات بسیارى را در زمینه به مخاطره انداختن حریم خصوصى کاربران مطرح مى کند، در حال حاضر نیز محققان بیش از هر چیز تلاش خود را بر دستیابى به مکانیزم حفظ امنیت خصوصى کاربران، متمرکز نموده اند.
لازم به ذکر است که بر طبق آمار اعلام شده توسط انستیتوى حمل و نقل تگزاس، تنها در کشور آمریکا، ترافیک سنگین سبب به هدر رفتن 4,2 میلیارد ساعت وقت شهروندان و 2,9 میلیارد گالن، سوخت مى شود که در مجموع هزینه اى معادل 78 میلیارد دلار خسارت را در بر خواهد داشت. تا کنون تاریخ خاصى براى راه اندازى این پروژه به صورت عمومى اعلام نگردیده است.

ارائه بارکد اماکن توسط گوگل

اگر از کنار موزه‌ هنرهای معاصر نیویورک یا مغازه‌های معروف دیگر شهرهای آمریکای شمالی عبور کنید احتمالاً برچسبی با آرم گوگل روی پنجره آنها مشاهده خواهید کرد که QR Code نام دارد. گوگل قصد دارد ظرف هفته آینده 100 هزار کد را در میان آنچه "اماکن محبوب" می‌نامد توزیع کند تا از طریق Google Maps قابل دسترسی باشند.


این کدها چند سال است در آسیا موجود هستند. به طور مثال در ژاپن با استفاده از این کدها که در ایستگاه‌های اتوبوس نصب شده می‌توان به برنامه یا ساعات تردد روزانه اتوبوس‌ها دست پیدا کرد.


این خدمت اجازه می‌دهد به هنگام جستجو با Google Maps کاربران بتوانند اطلاعات بیشتری در مورد‌ اماکنی که با علامت بادکنک قرمز مشخص شده است استخراج کنند. گوگل همچنین اجازه می‌دهد شرکت‌ها با استفاده از این کدها کوپن‌های ترویج فروش خود را از طریق تلفن‌های همراه به مشتریان خود ارائه نمایند.


استفاده از این کد مستلزم دانلود کردن نرم‌افزار Code Reader ازصفحه‌ Google’s Favorite Places در سایت این شرکت است.

کارت هوشمند برای ‌پارک‌ خودروی اصفهانی‌ها جایگزین میشود

طبق گفته مشاور معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری، از ماه آینده کارت هوشمند جایگزین کارت پارک می‌شود که با اجرایی شدن این طرح، هر راننده کارت پارک هوشمند مخصوص خود را خواهد داشت.

احمدرضا طهانیان افزود: توزیع عادلانه فضای حاشیه معابر برای توقف خودروهای شهروندان و دسترسی به اطلاعات صحیح، شفاف و قابل استناد برای پیشبرد مطالعات و پژوهش‌های ترافیکی و ترویج فرهنگ استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی در سفرهای شهری از جمله دلایل راه‌اندازی طرح‌های پارک حاشیه‌ای است. وی اظهار داشت: بر این اساس، طرح کارت پارک در سطح شهر اصفهان اجرا شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .سپس طرح کارت پارک هوشمند توسط کارشناسان معاونت حمل و نقل تولید شده که از ماه آینده به صورت تدریجی جایگزین می‌شود.  رانندگان می‌توانند توسط پارکبانان کارت پارک هوشمند را با پر کردن فرم مربوطه خریداری کنند و در آینده نیز این کارت از طریق دفاتر پستی در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه کارت پارک هوشمند قابلیت شارژ شدن را دارد، بیان داشت: این کارت به صورت چند منظوره برای مباحث حمل و نقل در نظر گرفته شده است.

طحانیان از دیگر مزایای کارت پارک هوشمند را، اخذ اطلاعات بدون واسطه برای برنامه‌ریزی و مطالعات دانست و اضافه کرد: با توسعه فناوری‌های هوشمند و الکترونیکی در سطح کشور بسیاری از تسهیلات و خدمات با سهولت و سرعت بالاتری به شهروندان ارایه می‌شود و دسترسی به اطلاعات دقیق و شفاف امکان‌پذیر می‌شود.

به نقل از : فارس نیوز

الزام دستگاه‌هابه تطبیق استانداردهای ایران‌کد

اکونیوز:معاون اول رئیس جمهور ابلاغ کرد :با اصلاح آیین‌نامه اجرایی نظام ملی طبقه‌بندی و خدمات شناسه کالا و خدمات، کلیه دستگاه‌های اجرایی موظف شدند نسبت به تطبیق فرایند کاری خود با استانداردهای اطلاعاتی ایران‌کد اقدام کنند.  

 

به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران (econews.ir)،وزیـران عضو کارگروه اجرایی نمودن نظام ملی طبقه‌بندی و خدمات شناسه کالا و خدمات به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ماده (9) آیین‌نامه اجرایی نظام ملی طبقه‌بندی و خدمات شناسه کالا و خدمات را اصلاح کردند.
بر این اساس، دستگاه‌های اجرایی موظفند نسبت به تطبیق فرایند کاری خود با استانداردهای اطلاعاتی ایران‌کد، هماهنگی و اقدامات لازم را انجام دهند و در صورت ضرورت اعتبارات لازم را در لوایح بودجه سنواتی پیش‌بینی نمایند. سایر هزینه‌های اختصاص کد ملی براساس پیشنهاد مرکز ملی شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران و تایید وزارت بازرگانی تعیین و توسط اشخاص موضوع ماده (3) این آیین‌نامه پرداخت می‌شود.
این تصویب‌نامه در تاریخ 5/10/ 1388 توسط محمدرضا رحیمی معاون اول رییس جمهور ابلاغ شده است.

نصب GPS در اتوبوس‌ها کاهش 19 درصدی تلفات را در پی داشت

فرمانده پلیس راه کشور اعلام کرد: سیستم کنترلی GPS نقش مهمی در کاهش تصادفات رانندگی دارد، با نصب این سامانه در اتوبوس‌ها شاهد کاهش 19 درصدی تلفات حوادث رانندگی هستیم.به گزارش فارس، سرهنگ علیرضا اسماعیلی گفت: بر اساس ابلاغیه دولت، تمام ناوگان حمل ونقل عمومی جاده‌ای و کامیون‌ها تا پایان سال به سیستم GPS مجهز خواهند شد، پلیس با استفاده از این سیستم می‌تواند تمام متخلفان رانندگی در جاده را مورد کنترل قرار دهد.

کارکنان المپیک پارک لندن باید اسکن بیومتریک انجام دهند

به گزارش سرویس فن‌آوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دستگاه‌هایی که به فن‌آوری تشخیص دست و عنبیه چشم مجهز هستند از این هفته در ورودی‌های اطراف این پایگاه در شرق لندن به کار گرفته می‌شوند.

طبق گزارش هفته‌نامه ابزرور، اسکنرهای دستی می‌توانند در هر ساعت تا پنج هزار نفر از کارکنان را چک کنند، در حالی که اسکنرهای چشم به‌عنوان گزینه جانشین در صورت لزوم به کار گرفته خواهد شد.

بنا براعلام در حدود 4500 نفر در این پایگاه کار می‌کنند اما انتظار می‌رود شمار آن‌ها تا پایان سال آینده میلادی دو برابر شود همچنین به گفته منابع آگاه، این اقدامات به منظور اطمینان یافتن از دسترسی افراد تعلیم دیده و دارای اجازه برای تامین ایمنی و سلامت اتخاذ می‌شوند؛ همچنین با به‌کارگیری این اسکنرها با کارگران غیرقانونی مقابله می‌شود.

با بهره گیری از GPS اموال مسروقه به صاحبانش بازگردانده شد

به گزارش باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران "ایسکانیوز"، رییس اداره مراقبت های الکترونیک پلیس راه کشور گفت: مدتی قبل یک دستگاه تریلر هوو که در مسیر تهران- سلفچگان در حال حرکت بود، توسط چهار نفر سارق مسلح متوقف و پس از ضرب و شتم راننده و بستن دست و پای وی تریلر حامل وسایل صوتی و تصویری به ارزش تقریبی هشت میلیارد ریال مورد دستبرد قرار می گیرد.سرهنگ ایرج برندکام با اعلام این مطلب افزود:پس از شکایت مالک خودرو در اداره آگاهی، خودرو در حالی که اموال آن تخلیه شده و در محلی در نزدیکی شهر بیستون رها شده بود توسط عوامل پلیس آگاهی کشف می شود.

وی گفت: با توجه به اینکه خودروی مورد نظر مجهز به سرعت نگار لحظه ای (GPS ) بوده موضوع به پلیس راه کشور گزارش و کارشناسان این اداره با بهره گیری از نرم افزار سرعت نگار لحظه ای ظرف مدت سه ساعت محل تخلیه اموال را کشف و اموال مسروقه شامل 425 کارتن دوربین هندی کم، 178 دستگاه سینمای خانگی و 38 دستگاه تلویزیون 46 اینچ LCD تحویل مقامات قضایی برای بازگرداندن به صاحبانش شد.

بررسی سیستم جمع آوری الکترونیک اشلون

با گسترش علوم جدید و بالا رفتن سطح آگاهی های جامعه بشری دولت ها و سازمان های اطلاعاتی و امنیتی راه های تازه ای برای دخالت و سرکشی های پنهان یا آشکار نسبت به دولت ها و اشخاص دوست و دشمن خود پیدا کرده اند. بدین منظور شبکه های جاسوسی توسط دستگاههای امنیتی هر کشور برای اقدامات خرابکارانه پدید آمده اند . برخی از این کشور ها در غالب یک اتحاد کامل سیستم جاسوسی خود را بصورت بین المللی شکل داده و بر روی مردم خود و سایر دولت ها کار می کنند.

شاید شما هم با آژانس بین المللی امنیت ملی آمریکا یا  NSA  آشنا باشید. سیستم جمع آوری الکترونیک اشلون که اسم رمز می باشد  توسط این آژانس انتخاب گردیده و یا طراحی شده است. نام پیمانی که در آن اشلون طراحی و انتخاب شد UKUSA ‌است.

اشلون یک سیستم جاسوسی ماهواره ای بسیار پیشرفته است و این قابلیت را دارد که در یک زمان مشخص تعداد بسیاری زیادی از ارتباطات ماهواره ای ، مخابراتی بی سیم و با سیم ، پیام های الکترونیکی و حتی ارتباطات مودمی و فاکسیمیل را تحت کنترل خود قرار داده و آنها را مورد استراق شمع و شنود قرار دهد.

آمریکا ،‌انگلیس ، استرالیا و نیوزلند کشورهایی هستند که اشلون را هدایت و راهبری می کنند .در سال 1948 طی توافقنامه ای این دولت ها شبکه تار عنکبوتی اشلون را را ه اندازی نمودند. ایستگاههای زمینی اشلون در برخی از نقاط مهم و استراتژیک دنیا واقع شده است و کلیه مراودات ارتباطی و سلولی را ردیابی و کشف کرده سپس اقدام به بهره برداری از آنها می نماید. مکالمات و مکاتبات در این شبکه تحت کنترل است. در این بین خیلی کم اتفاق می افتد که سیگنالی از دیده اشلون دور باقی بماند.

سیستم کار اشلون بدین صورت است که یک مجموعه کلید واژه کلی دارد و پس از آنکه موردی نزدیک به این کلید واژه مبادله شد بلافاصله سیستم اصلی فعال شده و اقدامات بعدی را انجام می دهد. این کلید واژه از کد ها و کلمات رمز خاصی پیرویی می کند.

اتحادیه اروپا بر اساس گزارش های منتشر شده بواسطه وجود اشلون ضررهای مالی بسیاری را متحمل شده است. با این حال بسیاری از کشور ها از اطلاعات اشلون به نفع خود استفاده می نمایند. حوزه فعالیت اشلون بسیار گسترده است. این شبکه تار گونه در مسایل سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و ... مهارت داشته ولی نقطه توجه و تمرکز آن بیشتر بر روی مسایل صنعتی و تجاری در حوزه اقتصاد می باشد.

امروزه فعالیت سیستم جمع آوری اکترونیک اشلون برای همه آشکار گردیده است و اکثر کشورها در جهت مقابله با آن دست به اقداماتی زده اند . شاید بتوان یکی از راه های مقابله با آن را دقت در برقراری ارتباطات دانست. اما فرهنگ سازی و دادن اطلاعات کامل تر در خصوص اشلون خود باعث افزایش آگاهی های جامعه جهانی می تواند شود.

برای اولین بار اطلاعات درباره سیستم “اشلون” اواخر سالهای 1990 پخش شد. یکی از نشریات آمریکایی مطلبی درج کرده بود که ایالات متحده در چارچوب همکاری با بریتانیا، کانادا، استرالیا و زلند نو به ایجاد شبکه جهانی استراق سمع و تحلیل اطلاعات و داده‌های همه وسایل الکترونیکی اعم از انواع تلفن، فکس، اینترنت و ایمیل، پرداخته است. سیستم های ارتباطات کابلی که بر روی بستر دریا بین قاره‌ها ساخته شده‌اند، مورد توجه این سیستم قرار گرفت. بعد از انتشار این اطلاعات، کاخ سفید و شرکای آن در زمینه جاسوسی الکترونیکی جهانی رسماً به وجود سیستم “اشلون” اعتراف کردند.

این سیستم که در سالهای جنگ سرد ایجاد شده بود، مخصوص نظارت بر اتحاد شوروی، کشورهای عضو پیمان ورشو و دولتهایی که به اردوگاه سوسیالیستی گرایش داشتند، بود. اما امکانات آن برای کسب اطلاعات نه فقط نظامی بلکه اقتصادی و جاسوسی-سیاسی و دیپلماتیک- صنعتی و نیز نظارت بر سازمانها و اشخاص کافی بود.

اشلون” شامل حدود 120 ماهواره ارتباطات، اکتشافی و نظارتی مستقر در مدارهای ثابت دور زمین است. طبق اطلاعاتی که به مجمع پارلمانی اروپا ارائه شد، بسیاری از ماهواره‌های تجسسی مشغول استراق داده‌ها از کانالهای ارتباطی نه تنها روسیه بلکه اتحادیه اروپا هستند.

جمع‌آوری اطلاعات الکترونیکی در سراسر کره زمین صورت میگیرد. ایالات متحده، آمریکای لاتین، آسیای مرکزی و چین شمالی را کنترل می‌ کند. اروپا، قسمت غربی روسیه تا اورال و آفریقا در عرصه مسئولیت انگلیس قرار دارد. استرالیا مشغول استراق سمع مکالمات از منطقه جنوب شرق آسیا و چین جنوبی است. زلند نو در منطقه اقیانوسیه فعالیت می ‌کند.

اطلاعات به دست آمده به حافظه مدرنترین رایانه های موجود در مرکز بررسی اشلون ارسال و پیاده می شود. این اطلاعات از “دیکشنریهای اشلون” رد می شود که شامل پایگاههای کلمات کلیدی که این پایگاهها هر ماه در حال نوسازی مرتب است. این پایگاه واژه ها شامل اسامی افراد، ناوها، سازمانها و کشورها و یک سری اصطلاحات ویژه است. شماره تلفن و فکس، آدرس ایمیل در اینترنت که به اشخاص، تجار، سازمانها یا سرویسهای دولتی تعلق دارند، حکم کلید رمز را دارند. با استفاده از مجموعه معین کلیدها می توان اطلاعات ارزنده را کشف کرده و اطلاعات بی ارزش را بیرون انداخت. تجهیزات ویژه “اشلون” قادر است به طور اتوماتیک موضوع اطلاعات دریافت شده را طبقه بندی کند. دور کامل پردازش گزارشها از پیاده کردن ماشینی سخن شفاهی تا ترجمه اتوماتیک از بیش از 100 زبان، استخراج می شود.

سیستم “اشلون” همچنین دربرگیرنده ناوهای تجسسی و ایستگاههای گیرندهای است که به سازمانهای عضو پروژه )اداره ارتباطات وزارت دفاع استرالیا، دفتر ملی امنیت زلاند نو و اداره ارتباطات بسته کانادا) تعلق دارند. از این طریق پذیرش و انتقال اطلاعات پردازش شده صورت میگیرد (رجوع کنید به نقشه پیوست)

به گزارش خبرگزاریهای خارجی، با کمک “اشلوننظارت بر بیش از 10 خط تلفن متعلق به خالد شیخ محمد، بالاترین مقامهم رده با بن لادن، صورت گرفت. اطلاعات به دست آمده همراه با اطلاعات به دست آمده از مأموران اجازه داد که این شخص را دستگیر کنند.

کشورها و سازمانهای مختلف مدافع حقوق بشر مکرراً آمریکاییها و شرکای آنها را به استفاده غیر تخصصی از این وسایل نیرومند متهم کرده اند. آنها مدعی هستند که این ابزار در جهت جاسوسی اقتصادی، صنعتی، سیاسی و دیپلماتیک، استراق سمع مکالمات خصوصی و نظارت بر مکاتبات الکترونیکی خصوصی مردم فعالیت می کند. ولی این اتهامات دارای مدرک و سند قابل توجه و محکمه پسندی نیست. در پارلمان اروپا حتی جلسه ویژه ای در این مورد تشکیل شد. کمیسیونی که مخصوصاً تشکیل شد، خاطرنشان کرد که در اتحادیه اروپا قوانینی وجود ندارد که فعالیت این گونه سیستمها را مقرر کند. این کمیسیون پا را فراتر از حدود بحث درباره کاربرد مشروع این سیستم نگذاشت.

آمریکاییها به استفاده گسترده از سیستم استراق جهانی داده ها ادامه می دهند تا طیف وسیع مسایل و از جمله مبارزه با گسترش مواد مخدر را حل کنند. در حال حاضر یکی از جهات اساسی فعالیت این سیستم، مقابله با تروریسم جهانی و جستجوی رهبران و فعالان القاعده و سازمانهای تروریستی دیگر است.

احتمال دارد که عملیات تروریستی در مادرید کشورهای اتحادیه اروپا را به شرکت در سیستم اکتشافی الکترونیکی جهانی سوق دهد. زمان نشان خواهد داد این سیستم تا چه اندازهای به برطرف کردن تروریسم کمک خواهد کرد. اما ادامه انفجارها نشان داد که سیستمهای عظیم الکترونیکی هنوز نتوانسته است جایگزین مطمئنی برای شیوه های  قدیمی مبارزه با چریکها یعنی استفاده از مأموران نفوذی باشد.

 

 منابع استفاده شده:

ولادیمیر ایوانوف، ولادیمیر یارمینکوبررسی مستقل نظامی”، 26/3/2004

ناسا، آژانس امنیت ملی آمریکا

سایت http://www.greaterthings.com/Word-Number/Organizations/Echelon

برخی از کلید واژه های مورد بحث در سیستم جمع آوری الکترونیک اشلون عبارتند از: قتل و کشتن، تروریست و ترور، بمب و بمب گذاری، جنگجویان و مجاهدین، القاعده،  موساد، اسلحه، ام آی 5، یورش، حمله، تجاوز، دزدیدن، راه زنی، آدم ربایی، اسامی اشخاص مسئله دار، مواد مخدر، اعلامیه و یا بیانیه، شورش و طغیان، اسامی سازمان های اطلاعاتی و امنیتی جهان، انقلاب و کلمات دیگر که مرتبط با مسایلی که از دید امنیتی قابل توجه و کنکاش است.

چین و تایوان به دنبال همکاری در زمینه RFID می باشند

کنفرانسی در زمینه شناسایی با استفاده از تگ های رادیو فرکانسی بدون سیم در Taipei یکی از شهر های اصلی  تایوان گشایش یافته است، به این امیدکه با راه اندازی این کنفرانس یک شاهراه ارتباطی  بین چین و تایوان برقرار شود تا به این وسیله همکاری بین این دو کشور بیش از پیش گردیده و استفاده از این تکنولوژی را برای محصولات و سرویس های دو طرف بیشتر گردانند.

کنفرانس  RFID فرصتی است برای شرکت های این دو کشور ،تا بدانند  هرکدام چه  محصولاتی را  آماده فروش دارند و در کدام بخش ها می توانند با هم همکاری داشته باشند. این مذاکرات  می تواند به همکاری در زمینه  استاندارد های تکنیکی مربوط به  توسعه های مشترک  این دو کشور منجرگردد. چین و تایوان، اخیرا  تا حدی در این زمینه همکاری داشته اند. 

طبق گفته Maggie Lin یکی از نمایندگان انجمن کامپیوتر شهر Taipei ، یکی از سازماندهندگان مشترک این  سمینار  و همچنین یکی از بزرگترین گروه های صنعتی تکنولوژی در تایوان، شرکت های تایوانی معتقدند  که کنفرانس RFID  به آنان فرصتی برای فروش محصولاتی  که در زمینه RFID   عرضه می کنند ، در بازارهای سرزمین پهناور چین می دهد. زیرا چین دارای پتانسیل زیادی برای استفاده از RFID در زمینه های مختلفی همچون کاربرد های پزشکی است. وی ادامه داد : این شانسی بزرگ برای ملاقات و مطرح کردن موضوعاتی است که می تواند داد و ستد و تاثیرات متقابل RFID بین دو کشور را افزایش دهد.

Tan Min یکی از محققان  انجمن اتوماسیون دانشگاه  Sciences  چین ، ادامه داد  : کاربرد و استفاده از RFID   در چین در حال گسترش است. این کشور تا کنون نزدیک به  900 میلیون کارت شناسایی  شهروندی جدید را که مجهز به تکنولوژی RFID است ، صادر کرده است و از این تکنولوژی ( شناسایی با  استفاده از تگ های رادیو فرکانسی ) برای ایجاد توسعه در زمینه هایی چون :  ترابری و حمل و نقل،  کشتزار ها و مزارع، کشتیرانی و...  استفاده می کند.

 فروش  RFID در چین به 1.22 بیلیون ین ژاپن (معادل با 178.4 میلون دلار آمریکا ) در سال 2009 رسیدکه در مقایسه با  سال 2005 که میزان فروش این محصول ( تگ های رادیو فرکانسی ) 170 میلیون ین بود، رشد قابل ملاحظه ای داشته است. فرمانداری استان های چین و شرکت ها ی فعال در این زمینه، در حال استفاده از تکنولوژی رادیو فرکانسی  در برخی مناطق هستند. این تکنولوژی در حال حاضر  در شهر پکن چین در حال استفاده است . از این تکنولوژی در  باجه های پرداخت عوارض  برای افزایش  سرعت رفت و آمد، بلیت  انجمن ها ، وقایع و مراسم استفاده می شود.

ردیابی جغرافیایی تلفن همراه

 

محمود تجلی‌مهر، کارشناس مخابرات و اینترنت، در مصاحبه‌ای با دویچه‌وله به موضوع شنود تلفن همراه پرداخت. این بار او به پرسش‌های ما درباره‌ امکان ردیابی از طریق تلفن همراه پاسخ می‌دهد.

 

دویچه وله: پیشتر برای ما شرح دادید که امکان شنود وجود دارد. افزون بر این، آیا امکان ردیابی دقیق جغرافیایی تلفن همراه نیز وجوددارد؟

محمود تجلی‌مهر: بله، این امکان وجوددارد. این سرویس که

 Location-based Services (LBS) و یا Location-dependent Services (LDS)

نامیده می شود، یکی دو سال است که ارائه می شود و یکی از جالب ترین سرویس های شبکه تلفن همراه است.

در این سرویس طول و عرض جغرافیایی تلفن همراه در لحظه تعیین می شود. حال با داشتن این اطلاعات می توان سرویس های بسیاری طراحی کرده و ارایه داد. مثلا پدر و مادرها می‌توانند کودکان خود را همواره ردیابی کنند و موقعیت آنها روی نقشه ای بر صفحه تلفن نشان داده می شود. دوستان می‌توانند یکدیگر را بیابند (البته در صورت موافقت یکدیگر برای ردیابی).

فرض کنید که شما وارد خیابانی در برلین می شوید و در همان لحظه برای شما یک پیامک می آید. رستورانی می گوید که در چند متری شما امروز پیتزا را ارزان کرده است. عکس ورودی آن رستوران را هم با MMS می فرستد تا بتوانید آن را به راحتی بیابید. شرکت های حمل و نقل، مسافری یا تاکسی رانی می توانند در مرکز خود روی نقشه ای الکترونیکی بر دیوار، موقعیت همه پیک ها یا ماشین های خود را در سطح شهر یا کشور ببینند. سرویس های مفید بسیاری می توان بر این اساس ارایه داد و من می توانم کماکان سناریوهای جالبی برای شما بگویم. این سرویس اکنون مدت کوتاهی است که در برخی از کشورها ارایه می‌شود.

این امکان برای ردیابی امنیتی نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

درست است. آنچه در ابتدا گفتم، استفاده تجاری از این سرویس برای همه مردم است و می‌بینید که کارهای جالبی می‌توان انجام داد که تاکنون تنها در فیلم های تخیلی هالیوود می‌دیدیم.

اما این سرویس کاربرد امنیتی نیز دارد. می توان در چارچوب شنود، موقعیت (تقریبا) دقیق تلفن همراه را نیز تعیین کرد. این دقت در بهترین حالت با خطای چند متر است. به بیان دیگر می توان جای آن تلفن در یک ساختمان را نیز تعیین کرد.

تاکنون در شبکه تلفن همراه امکان یافتن تلفن در یک سلول شبکه را داشتیم که می توانست در یک شعاع چند صد متری یا چند کیلومتری (بسته به اندازه آن سلول)  آن را بیابد (Cell ID). اکنون با استفاده از اطلاعات سلول های همسایه و از جمله قدرت سیگنال فرستنده تلفن و یا استفاده از سیستم GPS (چنانچه تلفن همراه گیرنده آن را داشته باشد) و به کارگیری روشهای خاصی می توان با دقت موقعیت آن را یافت.

حال بر اساس این اطلاعات می توان کارهای بسیاری کرد، از جمله:

− محدوده ای را روی نقشه تعریف کرد و جناچه فرد زیر نظر آن محدوده ویژه را ترک کرد و یا وارد محدوده ویژه ای شد، شبکه خبر دهد.

­ چنانچه چند نفر خاص که زیر نظر هستند، وارد محدوده ای خاص شدند و یا آن را ترک کردند، شبکه خبر دهد.

­ شبکه برای افراد خاصی در محدوده خاصی پیامی بفرستد و سناریوهایی از این دست.

در یکی دوسال اخیر اسراییل از این امکان برای ردیابی و ترور رهبران بی خبر حماس استفاده می کرد. این که آنها توانستند با دقت با موشک خانه کسی را بزنند و آن هم در زمانی که خودش نیز در آنجا بود، به این دلیل بود.

برای ردیابی کسی آیا موافقت او لازم است؟

بله، حتما! اگر کسی بخواهد جای مرا بیابد، شبکه برای من یک پیامک می فرستد و چنانچه من موافقت کنم، شبکه موقعیت مرا برای طرف مقابل می فرستد. البته در کاربرد امنیتی این سیستم نیاز به این کار نیست و ارگان امنیتی می تواند این اطلاعات را بدون اطلاع شخص زیر نظر دریافت کند. ارگان امنیتی در اینجا خود را ولی و قیم همگان می داند.

 آیا در ایران چنین امکانی وجود دارد؟

به عنوان سرویس تجاری هنوز نه. برای استفاده امنیتی، اطلاعاتی در دست نیست و نمی‌توانیم در این مورد اظهار نظر کنیم.

البته در خبرها برخی گزارش می دادند که ماموران امنیتی برای دستگیری کسی به جایی که تلفن او در آنجا بوده، رفته بودند در حالی که تلفنش را در اختیار کسی از خانواده قرار داده بوده است. اگر چنین خبری درست باشد، می تواند نشانگر این باشد که چنین تجهیزاتی را دارند. البته با Cell ID نیز می توان چنین کاری را انجام داد، هر چند با دقت بسیار پایین.

چگونه می شود با این ردیابی مقابله کرد؟

با این روش ردیابی نمی توان مقابله کرد. تنها راه خاموش کردن تلفن و درآوردن باطری آن است. برخی از تلفن های ساخت شرق آسیا حتی در حالت خاموش نیز با شبکه ارتباط برقرار می سازند.

برخی نیز گمان می برند که با همراه داشتن چند تلفن و چند سیم کارت متفاوت می توانند رد گم کنند. این کاری است بیهوده. چون در هر بار که تلفن با سیم کارت روشن می شود، هر سه شماره MSISDN، IMSI و IMEI به شبکه ارسال می شوند. به بیان دیگر پس از مدتی کوتاه تمام شماره های تلفن و شماره های گوشی به شبکه ارسال گشته و در یک ماتریس در ارتباط با یکدیگر قرار می گیرند که ردیابی فرد مورد نظر و کسانی که با او در تماس هستند را آسان می سازد.

مصاحبه‌گر: رضا نیکجو

تحریریه: بهنام باوندپور

 

برگرفته از وب سایت دویچه‌وله