شناسایی و ردیابی خودکار احشام با استفاده از فناوری RFID
و کاربردهای آن
نویسندگان:
سعید صمدی
پارک علم و فناوری خراسان
علیرضا پوررضا
شرکت بیناپرداز RFID واحد
واژههای کلیدی:
تگ، تگ خوان، احشام، مکانیزاسیون دامداری
چکیده
امروزه از فناوری شناسایی به کمک فرکانسهای رادیویی (RFID) به شکل گسترده ای در فرایندهای اتوماسیون و جمع آوری خودکار اطلاعات استفاده میشود. شناسایی و ردیابی خودکار احشام از مسایلی است که در سالهای اخیر توجه ویژهای به آن شده است. در سطح کلان، شاید اصلیترین عامل این مساله شیوع بیماریهایی چون جنون گاوی، تب برفکی و ... بوده که در سالهای اخیر موجی از نگرانیها را در بین مردم ایجاد کرده است. استفاده از روشهای دستی در شناسایی تگهای وصل شده به احشام، در بهترین وضعیت دقتی در حد 85 تا 90 درصد را ارایه میکند. در صورتیکه ما اکثراً دقتی در حد 100 درصد را میخواهیم. این دقت براحتی میتواند با شناسایی خودکار احشام با استفاده از فناوری RFID، بدست آید. در این مقاله ضمن تشریح سابقه موضوع، به بررسی چالشها، مشکلات موجود و مزایای به کارگیری RFID برای رفع این مشکلات پرداخته میشود. همچنین در مورد مشخصات تگهای قابل استفاده و فرکانسهای عملیاتی بحث خواهد شد و در پایان پیشنهادهایی برای بکارگیری این فناوری در ایران ارائه میشود.
1- مقدمه
شناسایی و ردیابی احشام از مسایلی است که در سالهای اخیر توجه ویژهای به آن شده است. در سطح کلان، شاید اصلیترین عامل این مساله شیوع بیماریهایی چون جنون گاوی، تب برفکی و ... بوده که در سالهای اخیر موجی از نگرانیها را در بین مردم ایجاد کرده است. این عامل موجب شد تا در ایالات متحده پروژهای ملی برای شناسایی خودکار احشام تعریف شود[ 1]. بررسیهای انجام شده در چندین پروژه تحقیقاتی نشان داده که در کنار کنترل بیماریها، شناسایی و ردیابی حیوانات میتواند مزایای بسیار دیگری را نیز بوجود آورد که در مجموع موجب بهبود پارامتر فایده/هزینه میشود. مشتریان گوشت حاضرند برای گوشتی که مبدا و مسیر آن تا دست مصرفکننده شفافیت بیشتری دارد، پول بیشتری پرداخت کنند. بر این اساس اروپا، ژاپن، کانادا، استرالیا و نیوزلند به شدت به موضوع ردیابی احشام و گوشت توجه ویژهای نشان دادهاند-[3][2].
در سطح خُرد، توجه به شناسایی و ردیابی احشام عمدتاً ناشی از منافعی است که میتواند در مراکز تولید و پرورش ایجاد کند. در سالهای اخیر، افزایش رو به رشد تعداد احشام در مراکز پرورش، موجب مشکل شدن نظارت و مدیریت این احشام شده است. روشهای دقیق و موثر مکانیابی و نظارت بر احشام میتواند در ایجاد هماهنگی در برنامهها ، تشریفات واکسیناسیون و آزمونهای تولید مثل منافع زیادی را ایجاد نماید.
2- کاربرد RFID در شناسایی و ردیابی خودکار احشام
امروزه از فناوری شناسایی به کمک فرکانسهای رادیویی (RFID) به شکل گسترده ای در فرایندهای اتوماسیون و جمع آوری خودکار اطلاعات استفاده میشود. RFID به مفهوم استفاده از سیگنالهای رادیویی برای شناسایی خودکار یک موضوع است [4].
شناسایی و ردیابی جانوران ، انبارداری هوشمند ،جمع آوری عوارض بصورت الکترونیکی ،شناسایی خودکار خودرو و مدیریت ناوگان خودرویی،شناسایی واگنهای قطار و ردگیری آنها، شناسایی تجهیزات و کالاها و ردگیری آنها،مدیریت فروش و زنجیره تامین،انجام مراقبتهای بهداشتی،کنترل دسترسی،کارتهای هوشمند سوختگیری از جمله برخی از مهمترین کاربردهای RFID به شمار می روند.
شکل 1- تگ خوان دستی برای شناسایی موردی
استفاده از روشهای دستی در شناسایی تگهای وصل شده به احشام، در بهترین وضعیت دقتی در حد 85 تا 90 درصد را ارایه میکند (شکل 1). در صورتیکه اکثراً دقتی در حد 100 درصد مورد نظر است. این دقت براحتی میتواند با شناسایی خودکار احشام با استفاده از فناوری RFID بدست آید[5]. استفاده از RFID در شناسایی گاوها در یک گاوداری کمک میکند تا زمان رسیدگی و مراقبت از گاوها از طریق بازرسی و پشتیبانی دقیق آنها کاهش یابد. زمان کوتاهتر بستن گاوها نیز موجب کاهش استرس و افزایش شیر تولیدی شود. همچنین ، اطلاعات برداری از گاوداری راحتتر انجام شده و نیاز به ورود اطلاعات در خاتمه کار و در محل دفتر را برطرف میکند.(شکل های 2 و 3)
شکل 3- دروازههای شتاسایی هنگام انتقال گاوها
شکل 3- تگ خوان دروازهای برای شناسایی گوسفندان
نصب آزمایشی یک سیستم شناسایی مبتنی بر RFID در یک گاوداری، در همان ابتدای کار توانست مزیتهای زیر را ایجاد کند[6]:
کاهش زمان تزریقات به حدود نصف
کاهش قابل توجه خطا
پیدا کردن 99% از گاوهای موردنیاز
ارائه یک لیست دقیق از گاوهای پیدا نشده
جمعآوری دقیق گزارشات روزانه مربوط به وضعیت گاو
امکان تجهیز دستگاههای اندازهگیری حجم شیر به سیستم شناسایی خودکار گاو
کاهش زمان بستن احشام و در نتیجه افزایش تولید شیر و زاد و ولد .
کنترل و نظارت بر شستشوی احشام ،انتقال احشام، عملهای بیمارستانی، تزریقات ، واکسیناسیون، مدیریت گوسالههای ماده، بررسی میزان شیردهی احشام، گردآوری اطلاعات احشام، دستهبندی احشام، انتخاب احشام و لقاح احشام از جمله دیگر کاربردهای RFID است که در یک مرکز تولید و پرورش احشام میتواند به شکل موثری بکار رود که در صورت به کارگیری این فناوری انتظار می رود ضمن افزایش قابل توجه کارایی، نیاز به نیروی انسانی کاهش یافته و بهبود چشمگیری در برنامههای منظم تزریقات ، واکسیناسیون و فرایندهای دوشیدن، خشک کردن و ... ایجادشود و همواره لیست دقیق و بهنگامی از اطلاعات احشام در دسترس باشد.
در ایالت جکسون امریکا بر روی 45 گوساله ازمایشی انجام گرفت تا چگونگی استفاده از فناوری RFID در طی فرایند تغذیه گوساله ها تشریح شود.دراین ازمایش قابلیت توزیع تگ وگردآوری اطلاعات مورد نیاز ومشکلات بالقوه تگ گذاری مورد بررسی قرار گرفت تا در هنگام استفاده از فناوریRFID در سطح وسیع بهره وری بیشتر ایجاد شود[1]. این آزمایش نشان داد که در فناوریRFID مواردی مانند هزینه تگ و تجهیزات بسیار مهم و قابل توجه است. همچنین ، میزان امنیت و حفاظت داده ها و زمانی صرف شده برای تگ گذاری دسته احشام و اینکه برای یک تگ گمشده چه مراحل اداری باید طی شود از جمله موضوعاتی است که باید به آن توجه کرد .
در سیستم های شناسایی ملی استفاده از تگ طرح تازه ای نیست ولی عمده مشکل آن نیاز به خواندن تگ و ثبت دیداری اطلاعات است این سیستم وابسته به جابجایی دسته حیوانات است .مثلا گله گاو تا زمانی که از مزرعه خارج نشوند احتیاجی به تگ گذاری ندارند. پیگیری جابجایی دسته حیوانات توسط شماره شناسایی یکتا برای هرحیوان صورت می گیردکه به وسیله ان می توان تاریخ ورود حیوان به مزرعه را ثبت کرد. با بررسی شماره شناسایی حیوان توسط پرسنل رسمی بهداشت دام ، قابلیت محدود کردن بیماری ومحل شیوع بیماری مشخص می شود. با داشتن این قابلیت ها وجود چنین سیستمی در صنعت ضروری است البته بدیهی است که هدف سیستم تعیین فروشنده دام و یا وزن و ارزش دام نیست.
همچنین با بکار گیری تگ هایRFID مدیریت مسیر یابی دام سادهتر میشود و فایده اصلی بکار گیری تگ هایRFID مسیر یابی دام در مدت 48 ساعت است.در فناوریRFID به پایگاه داده مرکزی نیاز است و همه پایگاه داده ها نیاز به شناسایی تغییر مکان دام دارند . برای رسیدن به این هدف محل های استقرار دام باید شماره شناسایی یکتا داشته باشند. شناسایی تگ ها توسط تگ خوان صورت می گیرد.در داخل تگ هایRFID فرستنده و گیرنده های کوچک و انتن قرار دارد زمانی که تگ ها از تگ خوان عبور می کنند انرژی رادیویی توسط تگ خوان به تگ داده می شود سپس تگ شماره شناسایی خود را به تگ خوان مخابره می کند. تنها داده ذخیره شده بر روی تگ شماره شناسایی 15 رقمی یکتایی است که این شماره قابلیت تغییر ندارد وهیچ داده الکترونیکی اضافه بر روی آن نوشته نمی شود. برخلاف سیستم های شناسایی بارکد در قرائت با امواج رادیویی تگ الوده و اعداد محو شده ویا بد خوانی تاثیری بر شناسایی اطلاعات تگ ندارد با استفاده از فناوریRFID شناسایی دام با سرعت ودقت بیشتری صورت می گیرد.
در زمان الصاق تگ های RFID بر روی گوش دام شماره های خواسته شده بر روی تگ ذخیره می شود اطلاعات شامل سابقه دام، جنسیت ، رنگ، زمان تولد و زمان اولین وضع حمل است که علاوه بر ثبت در پایگاه داده ها با شماره تگRFID مطابقت داده می شود. بهتر است محل جایگذاری تگRFID نزدیک به مبنای گوش باشد تا احتمال گم شدن آن کاهش یابد. به نظر می رسد تگ های دکمه ای نسبت به انواع دیگر تگ بهترین انتخاب باشد.علت این انتخاب اطمینان پذیری بالا،قرائت آسان و هزینه کم آن است ( شکل 4).
شکل 4- تگ همراه با شماره حکشده جهت نصب روی گوش
3- انواع تگهای قابل استفاده برای شناسایی و ردیابی احشام [7]
انواع مختلفی از تگها برای شناسایی و ردیابی احشام ارائه شده اند (شکل 5) .تگ های گوشیRFID برای ماندگاری بیشتردر درجه حرارت بالا و حفاظت در برابر عوامل محیطی در داخل صمغ سخت کپسوله می شوند. شماره شناسایی یکتا هر حیوان حاوی خصوصیات جسمی و روحی،سلامت،سابقه تزریقات و..... است.این تگ ها قابلیت مطابقت با سمبل بارکد را دارند بنا براین هر حیوان به سه روشRFID ،بارکد و روشهای شناسایی بصری قابل شناسایی خواهد بود.
تگ کاغذی که برای مسیر یابی و شناسایی استفاده میشود مدت زمان ساخت و ابعاد و هزینه متفاوتی دارد. ساختار هسته تگ TM شامل یک منبع داده است که به مدار RFID کپسوله شده در داخل فنر چرمی با وزن کم پیوند داده شده است. داخل هسته لوله کاغذی قرار دارد که بوسیله فنرهای داخلی که به محافظ بیرونی هسته و تگ TM نیرو وارد می کند، نگهداری می شود . هسته تگ TM فقط یکبار با محصول درخواست داده شده پر می شود .تولید و تحویل داده این امکان را به سازنده می دهدکه اطلاعات مورد نیازبرای مسیر یابی لوله های کاغذی متفاوت را به جهت هدایت محصول خواسته شده استخراج کند
شکل 5- انواع تگهای قابل استفاده برای احشام
.
3-1 - تگ گیره فشاری
شکل 6- تگ گیره فشاری گوسفند
جمع آوری خودکار داده های ویژه احشام بدون دخالت انسان در مکان های متنوع باعث تضمین دقت بالای داده ها می شود .این اطلاعات برای مخابره به یک پایگاه داده مرکزی و تضمین سلامتی دام در یک قالب مناسب برای مسیر یابی بسیار سودمند است.
سه روش متداول برای تگ های گوشی عبارتند از : شماره های واضح، نماد بارکد و فناوری RFID .استفاده از گیره فشاری در تگ های گوشیRFID هزینه کمتری دارد زیرا در ساختار آن از ویفر باریک جدید استفاده شده است.روش ها ی مخصوص کپسوله کردن وترکیب ویژه انعطاف پذیر پلاستیکی دوام ومقاومت گیره فشاری در تگ های بر روی گوشRFID را تضمین می کند.
تحقیقات صورت گرفته بر روی گیره فشاری مقاومت محصول را در برابر جویده شدن توسط دیگر حیوانات ودرجه حرارت زیاد تضمین می کند . با استفاده از تگ خواندنی و یا گذرگاه های مخصوص، فرایند بصورت کامل ردیابی می شود ( شکلهای 7 الی 9 ) .
شکل 8- وسیله نصب تگ گیره فشاری شکل 7- تگ گیره فشاری
شکل 9-روش نصب تگ بر روی گوش دام
4- فرکانسهای عملیاتی قابل استفاده در شناسایی و ردیابی احشام [8]
سازمان شناسایی احشام استرالیا (NLIS) اولین و بزرگترین سازمان استفاده کننده از فناوری RFID در جهان است. سازمانNLIS پس از بررسی جامع فناوریRFID˛ LF با فرکانس پردازشی134.2 kHz را به علت ارائه قیمت مناسب، کارایی بالا،میدان دیدمناسب، قابلیت اطمینان بالا، طول عمر طولانی تگ و تگ با اجزائ غیر فعال وکیفیت عالی به عنوان استاندارد خود انتخاب کرد .تگ های NLISسالها است که با موفقیت بسیار زیادی مورد استفاده قرار می گیرد . در این سازمان دستگاه گیرنده RFID با تگ های گوشی یا کپسول داخل شکمی پوشیده میشودو با استفاده از این استاندارد مدیریت مزرعه بر روی فرایند های تغذیه، وزن کشی وکنترل بیماری بطور خودکار انجام می گیرد.
سازمان استاندارد های بین المللی(ISO) برای شناسایی الکترونیکی احشام، فناوری RFID مبتنی بر فرکانس پایین (kHz 134.2 LF)را انتخاب کرد. این استاندارد همچنین دارای فناوری ارتباطی کاملا دوطرفه (FDX) است. اگر چه تگ های FDX ارزانتر است اما قابلیت های فن آوری RFID نیمه دوطرفه HDX را ندارند.تگ های HDX قابلیت اطمینان واجرا بالایی دارندبه همین علت معمولا به صورت انحصاری برای شناسایی احشام مورد استفاده قرار می گیرد. تگ HDXتوسط کارخانه برنامه ریزی می شود وکدهای شناسایی 64 بیتی وغیر تکراری دارد کاربرد تگ های FDX در زمانی است که حیوان بصورت یکتا و با تگ خوان دستی شناسایی شود. فناوری RFID نیمه دوطرفه HDX با فرکانس پایین(kHz 134.2 LF) تنها سیستمی است که در دوره طولانی کارایی خود را برای شناسایی احشام اثبات کرده است.
4-1- مقایسه فرکانسهای LFوHF:
درفناوری RFID چندین نوع فرکانس مورد استفاده قرار می گیرد از جمله آن فرکانس های LF و HF است. فرکانس های LF(KHz 134) نسبت به فرکانس های HF(MHz13.56) تقاضای بیشتری برای استفاده در ردیابی احشام دارد .در ادامه این دو محدوده فرکانسی از جنبه های مختلف با هم مقایسه می شوند:
دامنه قرائت تگ:
فرکانس LF(KHz 134) دامنه قرائت اجرایی بهتری را نسبت به فرکانس HF(MHz13.56) ارائه میدهد .در فرکانس HF نوع دامنه قرائت کمتر از 20تا 40درصد است تا کنون تگ های LF(KHz 134) در مرحله اجرایی به 60 تا 80 درصد دامنه قرائت دست یافته اند. پیدا کردن دامنه قرائت قابل اطمینان داده های خودکار برای ردیابی احشام متحرک بسیار سخت است .
کارایی سیستم :
فرکانس LF(KHz 134) سیستم تگ خوان در برابر نفوذ خارجی مقاوم تر است و HF(MHz13.56) نصب و نگهداری سخت تری دارد.
قیمت تگ:
تگ های HFو LF در حجم اجرای بالا همسان هستند و هزینه های بسیار زیادی ندارند ممکن است تگ های HFمقدار کمی ارزان ترباشد اما مشکل دامنه قرائت کم وهزینه بالای بسته بندی تگ های بزرگ را دارد.
قابلیت قرائت از میان بدن احشام :
اولین دلیل انتخاب فرکانس LF(KHz 134) برای شناسایی احشام قابلیت قرائت از میان بدن آنها و مواد حاوی آب است ولی سیگنالهای تگ HF در هنگام عبور از بدن اجسام ضعیف می شود .
سرعت قرائت :
سرعت قرائت تگ های HF بسیار بیشتر از تگ های LF است .
ضد تصادم یا قابلیت خواندن چند تگ:
بیشتر سیستم های HFضد برخورد هستند اگر چه استاندارد ISO برای سیستم RFID احشام قابلیت ویژه ضد برخورد را در نظر نگرفتهاند. در صورت نیاز این قابلیت به سیستم های LF افزوده می شود.
به علت تعداد کم قرائت کنندگان در دامنه قرائت مورد نظر خواندن چند تگ بطور همزمان برای ردیابی احشام امکان پذیر نیست .
قابلیت خواندن و نوشتن:
تگ های LF مطابق بااستاندارد ISO فقط قابل خواندن هستند و شماره شناسایی آن یکتا و تغییر ناپذیر است . این شماره شناسایی در پایگاه داده مرکزی یا در پایگاه داده شخصی ذخیره می شود . تگ های HF حافظه خواندنی و نوشتنی و سرعت نوشتن زیادی دارند. با نوشتن سابقه احشام بر روی بر چسب امکان گم شدن یا دستکاری شدن اطلاعات بوجود می آید که به معنی تایید نکردن صحت اطلاعات توسط پایگاه داده مرکزی است. خواندن و نوشتن زیاد اطلاعات بر روی تگ بر روی گوش باعث پیچیدگی سخت افزار و نرم افزار می شود.
اندازه تگ ونگهداری :
تگ بر روی گوش HF(MHZ13.56) تقریبا نیاز به 4 تا 6 بار تنظیم دارد. اندازه تگ HF ارتباط مستقیمی با نرخ نگهداری آن دارد هر چه بر چسب بزرگتر باشد نگهداری آن در مزارع دشوارتر است .احتمال ساخت نوعی کپسول شیشه ای کوچک HF برای دستگاه گیرنده که بطور خودکار علائم مخابره شده را پاسخ می دهد بسیار کم است ولی کپسول شیشه ای LF بطور وسیعی برای شناسایی احشام بکار می رود. تگ های گوش HF تولید زیادی ندارند و در سطح وسیع مورد ازمایش قرار نمی گیرند.
5- بررسی تاثیر استفاده از فناوری RFID در دامداریهای ایران
یکی از زمینههای کاربرد ردیابی احشام بوسیله RFID در ایران، استفاده از این فناوری در مکانیزه نمودن دامداریهاست. ثبت دقیق مقدار شیردوشی و دمای شیر در هر نوبت، بررسی وضعیت تغذیه بصورت لحظهای و کنترل رفتار دام در طی شبانهروز، اطلاعات مفید وحیاتیای را در اختیار دامدار قرار میدهد که میتواند او را در مدیریت صحیح گاوداری و در نتیجه افزایش بازده مجموعه یاری کند. در حال حاضر به دلیل عدم امکان تهیه تجهیزات مدرن گاوداری، اکثر گاوداریها از روشهای سنتی (نیروی انسانی) برای جمعآوری این اطلاعات استفاده میکنند که علاوه بر وقتگیر و هزینهبر بودن، دقت پایینی دارند و چندان تاثیری در مدیریت مجموعه ندارند. استفاده از فناوری RFID با هزینه سرمایهگذاری نسبتا پایین قادر است سیستمی را به تجهیزات کنونی دامداریها اضافه کند که مزایا و نتایج سیستمهای مدرن قابل حصول باشد. برخی از مهمترین موارد استفاده و مورد نیاز در دامداریهای ایران عبارتند از :
شناسایی گاو در هنگام شیر دوشی و ثبت خودکار اطلاعات مربوط به شیر شامل مقدار شیر دوشیدهشده، دما، چربی، پروتئین، .... به سیستم با بکارگیری چند سنسور در کنار سیستم RFID:
جمعآوری جزئیات مربوط به شیر شامل حجم، دما، چربی، پروتئین، هدایت الکتریکی، .... از جمله ضروریات هر گاوداری محسوب میشود. در صورت دستیابی بلادرنگ به این اطلاعات، گاودار میتواند از تغییرات وضعیت دام خود شامل بیماری (به عنوان مثال ورم پستان) یا فحلی بموقع مطلع شده و اقدامات لازم را انجام داده و از بروز خسارات جبران ناپذیر که اکثرا گریبانگیر دامداریهای ایران است جلوگیری کند. به دلیل عدم وجود تجهیزات مدرن در اکثر گاوداریهای ایران یا از جمعآوری این اطلاعات صرفنظر میشود و یا به جمعآوری مقدار محدودی از آن توسط نیروی انسانی بسنده میشود. جمعآوری این اطلاعات به صورت دستی به این دلیل مشکل است که اولا تمامی گاوهای شیرده هر گاوداری باید در یک بازه زمانی مشخص و کوتاه، توسط تعداد محدودی شیردوش، دوشیده شوند و در این زمان کوتاه، جمعآوری دستی اطلاعات بیدقت وغیرممکن است. دوما اشتباه بوجودآمده در نتیجه تشخیص نادرست دام جهت تخصیص دادن اطلاعات به وی (که در دامداریهای پر جمعیت چندان هم غیرمعمول نیست) علاوه بر اینکه مشکلی را حل نمیکند، خود می تواند باعث بروز مشکل شود. با استفاده از سیستم RFID و نصب چند سنسور روی شیردوشهای موجود، میتوان کلیه این اطلاعات را با دقت و سرعت بسیار بالا به سیستم وارد نمود و به اهداف جمعآوری بلادرنگ جزئیات شیر دست یافت.
کنترل وضعیت تغذیه گاو به وسیله نصب کدخوان در محل تغذیه :
علاوه بر دستیابی به جزئیات لحظهای شیر ، کنترل وضعیت تغذیه گاو نیز میتواند در تشخیص حالتهای بحرانی گاو موثر باشد. معمولا کاهش تغذیه گاو نشان از وضعیت فحلی اوست. در صورتی که گاو دار متوجه این وضعیت در دام خود نشود، به مدت یک پریود (بین 26 تا 28 روز) از برنامه خود عقب میافتد که این تاخیر باعث نابسامانی در برنامه دامداری و نتیجتا کاهش بازدهی میشود. نصب یک یا چند تگ خوان در محل تغذیه گاو، برای تشخیص گاوهایی که در حال تغذیه هستند و اندازهگیری ومقایسه مدت زمان تغذیه آنها در طول روزهای مختلف میتواند دامدار را در تشخیص به موقع فحلی دام خود، یاری نموده و از عقب افتادن برنامه دامداری جلوگیری کند.
امکان جداکردن خودکار دامهایی که در مراحلی خاص نیاز به تفکیک از گله دارند :
بسته به شرایط مختلفی که در یک گاوداری بوجود میآید، گاها نیاز است که تعدادی از گاوها با توجه به وضعیتشان از بقیه گله جدا شوند یا در مراحلی خاص حضور نداشته باشند. در این وضعیت میتوان با استفاده از تگ خوان در ورودی و خروجی محلهای مورد نظر، بر ورود یا خروج دامها نظارت کرد.علاوه بر موارد ذکر شده میتوان به کاربرد در حملونقل دام، دسته بندی دامها (با توجه به میزان شیردهی) جهت حضور در سالن شیردوشی ، کنترل میزان تحرک دام و همچنین نظارت بر اصلاحات نژادی دامها اشاره کرد.
8- نتیجه گیری
بعد از بحران ناشی از بیماریهایی نظیر جنون گاوی ، مشتریان اطمینان خود را از سلامتی گوشت مصرفی از دست دادند در تلاش برای بازگرداندن اطمینان مشتریان مسئله نظارت و ردیابی احشام مطرح شد. با ارائه پیشنهاد کنترل دام سیستم های مختلفی بوجود آمد که با انجام تحقیقات وسیع و بررسی های گسترده فناوری RFID به عنوان راه حل و مناسب ترین سیستم مشخص شد. در این مقاله ضمن مروری بر تجربیات موفق جهانی نشان داده شد که استفاده از فناوری RFID، ردیابی وکنترل بیماری را در احشام ممکن می سازد و با تگ گذاری دام از زمان تولد و ثبت سابقه ومشخصات بر روی تگ و کنترل جابجایی دام تا زمان کشتار، می توان از سلامت گوشت مصرفی اطمینان پیدا کرد .
انتظار می رود با توجه به جدید بودن این فناوری در ایران ، سازمانهای متولی دام و دامداران خصوصی در صورت آگاهی از مزایا و توانمندیهای بالقوه آن با هزینه سرمایه گذاری معقول ، ضمن بومی سازی این فناوری تحولی اساسی در افزایش کارایی و بازدهی دامداریهای کشور ایجاد نمایند.
9- مراجع
[4]Bhuptani Manish, Moradpour Shahram, " RFID Field Guide: Deploying Radio Frequency Identification Systems", Prentice Hall PTR, February 08, 2005.
[5]"Radio Frequency Identification", Opportunities and Challenges in Implementation, Department of Commerce,
[7] RFID Animal Tracking Ear Tag Specification ,EmbedTech Industries. www.embedtech.com
[8] LF 134 kHz vs. HF 13.56 MHz for Livestock Identification , white paper, www.rfid.com.au.
با سلام
اصل مقاله را میخواستم در زمینه rfidدر ردیابی حیوانات میخواهم طرح توجیهی (BP)بنویسم
بیزحمت مراحل انجام کار و امکانات مورد نیازش رو هم ذکر کنید ممنون